3 tips bij het afsluiten van een (nieuwe) zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om na zijn 18e een zorgverzekering af te sluiten. Het maakt in principe niet uit bij welke zorgverzekeraar je bent aangesloten, maar het is wel belangrijk om de meest geschikte te vinden. Nederland kent ongeveer zo’n 24 verschillende zorgverzekeraars. Het is dus best lastig om een keuze te maken, toch? In dit artikel bespreken we drie tips die jou zal helpen om de beste keuze te kunnen maken!

Vergelijk zorgverzekeraars

Het eerste wat je moet doen, is het beslissen waar je precies behoefte in hebt. Je bent in principe alleen verplicht om een basisverzekering aan te sluiten. Je kan zelf echter beslissen of je een aanvullende verzekering wil hebben samen met een aanvullende tandverzekering. Er wordt overigens wel aangeraden om voor een aanvullende verzekering te kiezen, omdat je dan altijd goed verzekerd bent tegen eventuele kosten.

Nadat je precies weet waar je behoefte in hebt, is het goed om gebruik te maken van zorgverzekering vergelijken. Dit is een platform waarin alle zorgverzekeraars beschikbaar zijn. Je doorloopt een paar stappen en beantwoord een paar vragen en het platform kiest dan de meest geschikte zorgverzekeraar uit voor je o.b.v. je belangstelling. Ben je benieuwd naar hoe zo’n platform werkt? Zorgkiezer is een platform waarbij je zorgverzekeraars met elkaar kan vergelijken!

Eigen risico kiezen

Er is een wettelijke verplichting wat betreft het eigen risico. Elk gemaakte zorg – behalve de huisarts- zoals een CT-scan, medicijnen, consult bij een specialist etc. moet je zelf vanuit het eigen risico betalen. Het eigen risico was in 2020 nog op 385 euro. Sommige zorgverzekeraars bieden hun klanten de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen naar 800 euro ongeveer, waardoor de maandpremie wat lager komt. Echter, houd wel rekening dat je daadwerkelijk het eigen risico zelf moet betalen en deze kan je niet declareren.

Gecontracteerde zorgverzekeraars

Nadat je de geschikte zorgverzekeraar hebt gevonden via een vergelijk platform, is het handig om eerst te kijken in hoeverre de zorgverzekeraar gecontracteerd is met je ziekenhuis, tandarts, fysio etc. Als de zorgverzekeraar gecontracteerd is, dan worden de meeste dingen – mits er specifiek is aangegeven welke niet- 100% vergoed. De meeste zorgverleners zijn gecontracteerd met de grootste verzekeraars, maar het is altijd goed om even zelf dit nog handmatig te controleren!

Dit vind je misschien ook leuk...