27 januari 2022

Waarom is knutselen zo goed voor kinderen?

Knutselen is voor veel kinderen (en volwassenen) een leuke activiteit. Werken met je handen en iets in elkaar zetten, dat doet echt iets met je. Los van dat je iets moois aan het maken bent, moet je ook veel denken. Dit stimuleert gedeelten van de brein en maakt kinderen steeds creatiever. Op school leren kinderen al op jonge leeftijd knutselen, omdat het een veelgebruikte lesactiviteit is. Wij vinden dat kinderen ook thuis lekker bezig moeten zijn en knutselen is een topactiviteit daarvoor. Los van het feit dat het een leuk activiteit is, waar is het nog meer goed voor?

Knutselen is goed voor de ontwikkeling

Knutselen is goed voor de ontwikkeling van creativiteit omdat het kind geconcentreerd aan de slag moet gaan. Verder zorgt een afgemaakt knutselwerk ook voor zelfvertrouwen, doordat het kind iets zelf heeft gemaakt krijgt hij/zij vertrouwen in zijn kunnen.

Knutselen versterkt de motorische vaardigheden.. Maar ook door het gebruik van verschillende materialen vergroten ze hun motorische vaardigheden. Door telkens dingen te herhalen worden kinderen steeds beter en beginnen ze de juiste technieken te ontwikkelen. Ook is knutselen erg goed voor het ruimtelijk inzicht van het kind. Verder kan het kind ook leren samenwerken door samen naar oplossingen te zoeken. Steeds meer experimenteren vergroot hun kennis en creativiteit nog meer!

Goede voorbereiding is erg belangrijk 

Nu we bekend zijn met de voordelen van knutselen, lijkt het ons niet meer dan normaal om lekker aan de slag te gaan en iets moois te maken. Maar voordat je begint is een goede voorbereiding ook niet mis. Waar moet je op letten als je lekker wilt knutselen? Nou er zijn een aantal dingen, een daarvan is kinderkleding. Zorg dat je iets ouds aantrekt als je aan de slag gaat met verf en lijm! Straks heb je hartstikke mooie kindermerkkleding gekocht, wat niet meer bruikbaar is door lijm of verf. Dus een oud shirtje of broek! Verder is het belangrijk om goed na te denken over wat je wilt maken. Aan de hand daarvan alle materialen in huis te halen wat je nog niet hebt.