27 november 2021
soa thuistesten

Wanneer moet je een soa thuistesten?

Syfilis is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. Onbehandeld kan het leiden tot complicaties en overlijden. Klinische manifestaties van syfilis omvatten de ulceratie van het urogenitale kanaal, de mond of het rectum; indien onbehandeld, verergeren de symptomen. In de afgelopen jaren is de prevalentie van syfilis in West-Europa afgenomen, maar in Oost-Europa toegenomen. Syfilis komt veel voor in plaatsen als Kameroen, Cambodja en Papoea-Nieuw-Guinea. Syfilis Infecties nemen toe in de Verenigde Staten. Als je het vermoeden hebt dat je Syfilis of een andere soa hebt doe dan een soa thuistesten.

soa thuistesten

Trichomoniasis

Trichomoniasis is een veel voorkomende SOA die wordt veroorzaakt door infectie met een protozoaire parasiet genaamd Trichomonas vaginalis. Trichomoniasis treft zowel vrouwen als mannen, maar symptomen komen vaker voor bij vrouwen. De meeste patiënten worden behandeld met een antibioticum genaamd metronidazol, dat zeer effectief is. 

HIV (humaan immunodeficiëntievirus) beschadigt het immuunsysteem van het lichaam, wat het vermogen om ziekteverwekkende agentia te bestrijden verstoort. Het virus doodt CD4-cellen, dit zijn witte bloedcellen die helpen bij het bestrijden van verschillende infecties. HIV wordt overgedragen in lichaamsvloeistoffen en wordt verspreid door seksuele activiteit. Het kan ook worden verspreid door contact met besmet bloed, borstvoeding, bevalling en van moeder op kind tijdens de zwangerschap.